Reker

Reka brukes naturell, eller i ulike kalde og varme retter. Lag en salat med rikelig mengde reker, fyll et pitabrød og lunsjen er klar. Vær forsiktig med å varme opp kokte reker, det må i tilfelle skje raskt.

Varebeskrivelse

Reke finnes både i fjordene, på bankene og i nordområdene. Den røde dypvannsreka er den vanligste i fangstene. Dypvannsreka liker seg best i kaldt vann og kan enkelte år være helt forsvunnet fra rekefelt i sør, noe som oftest har sammenheng med at temperaturen er blitt for høy. Dypvannsreka er først hann og når den er 2 1/2 - 4 år skifter den kjønn til hunn. Den parrer seg om høsten og hunnreka bærer rognen under bakkroppen vinteren igjennom.

Reketråling foregår i Skagerrak, langs kysten og i fjordene med mindre fartøy, mens fisket i Barentshavet og ved Svalbard og Grønland mest drives av store trålere. Rekene bearbeides i forskjellig grad, dvs. alt fra fersk og frossen til landindustri og direkte eksport. I Skagerrak og til dels i Nordsjøen blir det trålet etter reker med mindre reketrålere.

Sesong: Hele året
Størrelse: 10-12 cm

Anvendelse

Omsettes kokt med skall ferske eller frosne, pillede frosne eller lettkonservert i lake. Reka brukes naturell, eller i ulike kalde og varme retter. Lag en salat med rikelig mengde reker, fyll et pitabrød og lunsjen er klar. Vær forsiktig med å varme opp kokte reker, det må i tilfelle skje raskt.

Næringsinnhold

Reke er en god kilde til vitamin B12 og inneholder også en god del av de fettløselige vitaminer A, E og D. Reker inneholder svært lite fett.

 

Fakta fra godfisk.no