Blåskjell

Blåskjell blir vanligvis dampet, og kan spises naturell eller med variert tilbehør. De kokte skjellene kan gratineres, tilberedes som egne retter eller som tilbehør til andre retter. Blåskjell kan også serveres rå på samme måte som østers.

Varebeskrivelse

Blåskjell finnes langs hele kysten, ofte i store mengder som belter i fjæra eller litt inne i fjordene.Blåskjellene gyter vanligvis mellom april og juni, avhengig av landsdel. Larvene svømmer fritt i ca. en måned og fester seg på faste overflater – stein, fjell, båter og fortøyninger. Blåskjell fester seg til underlaget ved hjelp av tråder (byssustråder) som skilles ut fra foten, og de kan senere flytte seg ved å strekke nye tråder.

Blåskjell dyrkes på såkalte bøyestrekk: vannrette systemer av tauverk som holdes oppe av bøyer, og fra disse linene henger tau eller bånd der blåskjellene sitter festet. Larver som driver med vannmassene fester seg til båndene og vokser til salg­bare blåskjell i løpet av 1-2 år. Uttynning av skjellene etter hvert og høsting, sortering og fjerning av byssustråder gjøres maskinelt på høstebåtene eller på mottakene.

Sesong: Hele året, men oftest best høst og vinter til tidlig vår.
Utbredelse: Blåskjell finnes langs hele norskekysten.
Størrelse: opptil 10 til 15 cm.

Anvendelse

Blåskjell blir vanligvis dampet, og kan spises naturell eller med variert tilbehør. De kokte skjellene kan gratineres, tilberedes som egne retter eller som tilbehør til andre retter. Blåskjell kan også serveres rå på samme måte som østers.

Næringsinnhold

Blåskjell er en god kilde til jern, selen og vitamin B12, og inneholder lite, men sunt fett. Jern er en viktig del av hemoglobinet i blodet som har til oppgave å transportere oksygen.

 

Fakta fra godfisk.no