Svin

Det spises svært mye svinekjøtt i Norge og årsaken til dette er at svinekjøtt er magert og raskt å tilberede. Svinekjøtt passer utmerket til både hverdag og fest.

Fakta om svin

Svinekjøtt er det kjøttslaget vi spiser mest av i Norge, og det er mange gode grunner til det. Svinekjøtt er saftig, mørt, magert, rimelig og tilgjengelig over hele landet, hele året. I svinekjøtt er fettet konsentrert og godt synlig slik at det lett kan skjæres bort.

I Norge er Norsk landsvin den vanligste rasen. Du kan også finne en krysning mellom Norsk Yorkshire og den brune Duroc grisen - også kjent som Edelgris. Edelgris har et litt høyere fettinnhold i muskulaturen enn vanlig svinekjøtt - for smakens skyld.

Egenskaper

Renskåret svinekjøtt inneholder bare to til fem prosent fett og halvparten av dette er umettet og er derfor godt for hjertet. Forbruket av svinekjøtt har økt i takt med at grisen har blitt slankere. Vi er i dag mer opptatt av sunn kost enn noen gang tidligere. Magert svinekjøtt tilfredsstiller de fleste av forbrukernes nye krav og behov.

Svinekjøtt er lyst kjøtt med fine fibre - med andre ord, det er alltid mørt.

 

Fakta hentet fra Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt og Gilde