Kylling

Kylling kan tilberedes på mange måter og passer like godt til hverdags som til fest. Kylling har en mild egensmak og dermed kan du smaksette den med dine favoritt smaker. Kylling er sunt og inneholder svært lite fett.

Fakta om kylling

På alle verdens matbord finner vi kylling og kyllingretter. Kylling er tillatt i alle kulturer og religioner. At kylling spises over hele verden, er disse rettene gode eksempler på: Coq au vin fra Frankrike, paella fra Spania, tandoorikylling fra India og teriakykylling fra Japan.

Kyllingforbruket i Norge har vært i sterk vekst de siste årene. Grunnen til dette er blant annet økt utvalg i dagligvareforretningene av fersk kylling, både hel og i stykningsdeler. Dessuten er vi etter hvert flinkere til å prøve nye og "fremmede” smaker og lar oss inspirere til å lage all verdens spennende kyllingretter.

Bruksområde

Kylling, med sin milde egensmak, passer til all verdens krydder, frukt og grønnsaker, og kan kombineres med fisk og sjømat så vel som andre sorter kjøtt. Crossover og fusjonskjøkken er begreper som betegner noe av dette. Det innebærer kombinasjoner av mattradisjoner fra ulike verdensdeler.

Egenskaper

Hvitt kjøtt er det aller magreste kjøttet. Fettet er ikke isprengt i kjøttet, men sitter like under skinnet og i buken på kylling og kalkun. Det lille fettet som finnes har høy andel umettet fett i forhold til mettet fett. Kyllingfilet inneholder kun 1,1 % fett og kalkunfilet 0,5 % fett. Fokusering på helse og sunn mat har bidratt til at folk i stadig større grad velger hvitt kjøtt.

Kvalitetskrav

Kylling finnes i mange vektklasser. Rå kylling som brukes til grilling i butikk veier i hovedsak 750-1000 g. Hel kylling som selges rå veier rundt 1 kg, men finnes i vektklasser opptil ca. 3,5 kg. De største kyllingene selges i hovedsak til gourmetrestauranter, men kan også fås i enkelte delikatesseforretninger.

 

Fakta hentet fra  Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt og Gilde