Løk og purre

frukt.no

Løk i alle varianter dyrkes i dag i stor utstrekning over så og si hele verden. Løk kan benyttes i svært mange retter og kan spises både rå og varmebehandlet.

Varebeskrivelse

Løk i alle varianter dyrkes i dag i stor utstrekning over så og si hele verden. Matløk kommer opprinnelig fra l Asia, og det finnes fremdeles viltvoksende kepaløk i nordvestre Kina, Uzbeckistan og Afganistan. I Kina dyrket man løk allerede for over 3000 år siden og i Egypt har man funnet skisser av løk i pyramidene. Romerne førte løken med til Nord-Europa, og Columbus videre til Amerika. I middelalderen var løkdyrking vanlig og man anså at løk hadde mange egenskaper, både som matvare og legemiddel.

Mange forskjellige typer løk

Familien Allium, som løken tilhører, omfatter noen hundre arter. Bare noen ganske få brukes hos oss. Den mest vanlige er gul og rød kepaløk, men vi kjenner også varianten sylteløk. Sjalottløk finnes både små med et til to fedd innenfor det ytre skallet, og banansjalottløk som er større med avlang form. Sjalottløken er blitt spesielt populær i de senere årene, takket være gourmetkokkene som synes å foretrekke den fremfor vanlig kepaløk.

Hvitløk med sin meget skarpe og markante smak har så absolutt funnet innpass også i det norske kjøkken. Det skyldes utvilsomt at vi reiser mer til sydligere land der hvitløken er fast i så mange retter. Hva er for eksempel det italienske kjøkken uten hvitløk. Både smak og lukt er temmelig gjennomtrengende og kan være vanskelig å bli kvitt. Franskmenn sier at lukten sitter mest i den innerste delen av feddet, det som spirer. Derfor skal man fjerne den delen hvis man vil unngå ubehagelig ånde. Ellers er kjerringrådene mange for hvordan unngå lukt når hvitløk har inngått i en rett, fra å tygge kardemommefrø, karve eller kaffebønner til å spise banan eller persille. Hvitløk tillegges også legende egenskaper, mange har klokkertro på at den hjelper mot forkjølelse. Brygger du på noe, så tygg hvitløk eller stikk et fedd i hvert nesebor, da tar du knekken på forkjølelsen før den bryter ordentlig ut.

Den hvite salatløken har kort sesong og er mild på smak og mer vannholdig enn kepaløken og egner seg derfor ikke til steking, men er god rå i salater.

Og slik kan vi fortsette: vårløk, purre eller langløk som den heter mange steder på Vestlandet, gressløk, som gamle bergensere kaller purreløk, borretaneløk som er liten og flattrykt og egnet til helsteking, og mange flere. Kanskje har du også stiftet bekjentskap med ramsløk. Den vokser vilt og har en ganske kort sesong på vårparten. Det er de liljelignende bladene som brukes som krydder, hakket og gjerne blandet i olje til en urtepuré. Smaken er pikant hvitløkaktig. Ramsløken er et pikant krydder til både kjøtt og fisk, eller bland den i rømme til en frisk urtedressing.

Når vi kommer ut på høsten, får vi den tørkede kepaløken som er både rimelig og tilgjengelig overalt året rundt. Løk inneholder en del mineraler og også litt vitamin C, dessuten er den energifattig, bare ca. 47 kcal pr. 100 g.

 

Fakta hentet fra frukt.no