Eplekjekk

Syrlig, søtt og velsmakende. Eplet er en av de mest anvendelige fruktene vi har, og vi bruker det på mange måter. Som sunt tilskudd til barnas matpakker. Som syltetøy, saft og dessert. Som ingrediens i salater, bakverk, sauser og middagsretter.

Vi nordmenn spiser mellom 12 og 14 kilo epler hvert år, og det er en frukt som virkelig egner seg for dyrking under norske klimaforhold. I dag finnes det omtrent 10.000 forskjellige epletyper i verden. De saftige sortene vi dyrker i dag, er resultater av langvarig forskning og foredling. Det finnes mange type epler, noe er søte og andre er sylige. 

De ulike eplesortene:

  • Aroma har i løpet av få år blitt den viktigste eplesorten i Norge.
  • Braeburn er et tofarget eple med god smak.
  • Discovery er en halvtidlig eplesort med gulgrønn bunnfarge og lys rød dekkfarge.
  • Fuji er en av de nyere tofargede eplesortene som øker sterkt på verdensmarkedet.
  • Golden Delicious er et sprøtt eple med søt og mild smak.
  • Granny Smith er et saftig eple med frisk og syrlig smak.
  • Gravenstein er et allsidig eple - fantastisk i matlagingen og til juice.
  • Pink Lady hevdes å være blant verdens beste epler.
  • Red Delicious egner seg best å spise naturell, eller i salater og som tilbehør til ost.
  • Royal Gala epler er gode å spise som de er, men egner seg også godt både i salater, til kaker og desserter.
  • Summerred er fantastisk i matlagingen, både til frokost, middag og kvelds og ikke minst til juice.
  • Åkerø er en svensk eplesort, og i Norge dyrkes det først og fremst på Østlandet.