Allergi

I SPAR tilbyr vi produkter for deg med allergi. Vi har samlet disse varene i en egen allergihylle. I tillegg vil enkelte produkter være å finne i kjøler eller i frysedisken.

Matvareallergi eller intoleranse betyr at man må ta hensyn til, eller holde seg helt borte fra, enkelte matvarer eller næringsstoffer. Med riktig kunnskap blir alle matallergier lettere å håndtere, både for den som er rammet og omgivelsene.

Selv om mange matvarer må unngås ved matvareallergi-/intoleranse er det viktig å huske at det finnes et mangfold av matvarer som fremdeles kan spises. Omtanke ved tilberedning og servering er nødvendig.

Ørsmå mengder av matvarer som ikke tåles kan gi alvorlige reaksjoner. Gjør det til en regel å alltid lese ingredienslisten på matvarene. Ingrediensene kan variere fra matvare til matvare og enkelte ganger kan den variere for hver gang matvaren kjøpes. Variert kosthold er viktig, både for å få dekket behovet for nødvendige næringsstoffer og for å venne seg til ulike matvarer.

Matvareallergi

Ofte er det enkle matvarer som forårsaker reaksjoner hos allergikere som:

  • Glutenholdige kornslag (hvete, rug, bygg, havre)
  • Melk (melkeprodukter)
  • Egg (eggprodukter)
  • Fisk (fiskeprodukter) og skalldyr
  • Nøtter, belgfrukter (soyabønner, peanøtter, jordnøtter) og erter

Matvareintoleranse

Matvareintoleranse er en felles betegnelse for unormale matvarereaksjoner, og har trolig ikke noe med immunforsvaret å gjøre. Man tåler ofte mer av råvaren/matvaren enn ved allergi, og spormengder vil ofte ikke være nok til å utløse reaksjon.