Lutefisk

Lutefisk
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

> 60 min
Lutefiskmiddag med mandelpoteter, bacon, ertekrem og hvit saus. Sånt blir det jul av!

Ingredienser

  • 3 kg lutefisk
  • 3 ss salt
  • 2 pk bacon
  • 1 kg mandelpotet

Hvit saus

  • 1 sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 2 dl hvitvin
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss sennep
  • Salt
  • Pepper
  • 1 ss Frisk, hakket timian

Ertekrem

  • 1 pose frosne erter
  • 3 ss sitronsaft
  • Salt
  • Pepper

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 200 °C. Legg lutefisk med skinnsiden ned i en langpanne. Dryss på salt og dekk med aluminiumsfolie. Bak lutefisken midt i ovnen til den er gjennomkokt (ca. 40 minutter)
  2. Finhakk løk og stek i smør til det blir mykt. Tilsett mel og rør godt, tilsett deretter hvitvin, fløte og sennep. La det koke videre i 5 minutter mens du rører. Tilsett salt og pepper etter smak. Stek baconet i en tørr panne eller i ovnen til det blitt sprøtt og gyllent. Server lutefisken med kokte poteter, bacon, ertekrem og hvit saus. Pynt med frisk timian.
  3. La ertene tine på kjøkkenbenken. Ha dem i en bolle sammen med sitronsaft. Miks med en stavmikser til det blir mos. Smak til med salt og pepper.