Julekrydret kalkun

Julekrydret kalkun
Personer

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Tørr fugl? Nei takk! Festmåltidet starter med julekrydret kjøttfarse og ender med saus laget på stekesaft. Velbekomme!

Fremgangsmåte

  1. Tin kalkunen i minst to døgn i kjøleskapet. Fjern posen med innmat hvis den ligger inne i fuglen. Tørk kalkunen med papir inn- og utvendig. Legg kalkunen i en langpanne.
  2. Bland sammen farsen med krydder, salt og løk i store båter og fyll kalkunen med farsen. Knytt hyssing rundt beina og stram til. Pensle kalkunen med smør, salt og pepper. Stek kalkunen i ovnen på 160 °C i 30 minutter pr. kilo.
  3. Hell over litt eplejuice eller sider i langpannen under steking. Når kalkunen er ferdig, tar du den ut og lar den hvile i 15 minutter. Spar på sjyen til sausen.
  4. Skrell og del søtpotet, kålrot og potet i tykke skiver. Legg dem på et bakepapir i en langpanne.
  5. Mos sammen finhakket hvitløk og timian, smør, appelsinsaft og salt. Ha det over rotgrønnsakene.
  6. Stek under kalkunen i 45 minutter. Når kalkunen er ferdig og hviler, setter du brettet høyere i ovnen de siste 15 minuttene så grønnsakene får litt mer farge.
  7. Hell sjyen fra kalkunen i en kasserolle. Ha i kremfløte og litt grov sennep. La det koke opp.
  8. Om du vil ha en tykkere saus, kan du tykne den med litt maizena. Smak til med salt og pepper.
  9. Del opp eplene i mindre båter og surr dem litt myke i en stekepanne med litt smør og grovhakket frisk rosmarin.
  10. Ha dem i en skål og ha over litt flytende honning før servering.