Torskefilet med sitronsmørsaus

Torskefilet med sitronsmørsaus
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

40-60 min
Deilig tradisjonell torsk med sitronsmørsaus. Bedre blir det ikke!

Ingredienser

Torskefilet med sitronsmørsaus

  • 700 g torskefilet
  • 2 ts salt

Sitronsaus

  • 0,5 løk, hakket
  • 1,5 dl hvitvin
  • 1 laurbærblad
  • 3 hele pepper
  • 1 dl fiskekaft
  • 1 dl kremfløte
  • 150 g smør helst usaltet
  • 0,5 sitron, saften av
  • salt og pepper

Glaserte grønnsaker

  • 2 gulrøtter
  • 1 kålrotskalk
  • 1 stor nepe
  • 1 ss smør
  • 1 ts sukker

Slik gjør du

  1. Start med sausen: Kok løk, laurbærblad og vin til væsken har kokt inn til det halve. Hell på fiskekraft og fløte og kok videre til det er ca. 1 dl væske igjen.
  2. Del smøret i terninger og visp dem inn. Sausen må ikke koke mens smøret vispes inn, da blir den tynn og skiller seg.
  3. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
  4. Fisk: Skjær fisken i porsjonsstykker og dryss dem med salt. Legg dem på rist og sett den i et kokekar med kokende vann. Vannet skal ikke stå over risten.
  5. Damp fisken under lokk til den er akkurat gjennomkokt, 10–12 min, avhengig av tykkelsen.
  6. Glaserte grønnsaker: Rens og skjær grønnsakene i pene strimler. Kok dem knapt møre i lettsaltet vann. Sil kokevannet fra, tilsett smør og sukker og damp grønnsakene til de er delikat blanke.
  7. Server fisken med grønnsaker, saus og kokte poteter. Det er ekstra godt hvis du topper det hele med en bit sprøstekt bacon.