Skinkestek med sennep og honning

Skinkestek med sennep og honning
8 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

> 60 min
Skinkestek med sennep og honning er smurt med en glaze, som er en type topping som pensles på mot slutten av tilberedningstiden for å tilføre smak og gi kjøttet en lekker, blank overflate. Glaze inneholder ofte noe syrlig, som eddik eller vin, og noe søtt, som sukker eller honning. Det søte kan lett bli brent, så pass godt på mot slutten av steketiden!

Ingredienser

Skinkestek med sennep og honning

  • 2 kg skinkestek m/svor
  • 1 stk gulrot i biter
  • 1 stk løk i biter
  • 1 stk purre i biter
  • 1 stk hel kanel
  • 1 ts hel pepper
  • 1 ts korianderfrø
  • 1 stk laurbærblad
  • 25 stk hel nellik

Glaze med sennep og honninh

  • 100 g rørsukker
  • 1 dl rødvinseddik
  • 1 dl maderia
  • 150 g honning
  • 1 ss dijonsennep

Slik gjør du

  1. Legg skinkesteken i en stor kjele og hell på kaldt vann til det dekker. Kok opp og fjern skummet som samler seg på toppen. Tilsett grønnsaker og krydder, og senk varmen. La steken trekke like under kokepunktet i rundt 2 ½ time, eller til kjernetemperaturen er 75 °C.
  2. Løft steken ut av kraften og over i en ildfast form. La den avkjøles litt. Sil kraften og bruk den senere til suppe eller saus.
  3. Skjær av svoren, men la det være igjen et lag fett. Lag rutemønster i fettet og stikk en nellikspiker i hver rute.
  4. Bland sammen ingrediensene til glazen i en liten kjele og kok opp.
  5. Pensle halvparten av glazen over skinken og sett den inn midt i ovnen på 190 °C. Stek i 15 minutter, fordel resten av glazen over og stek i ytterligere 25-30 minutter. Pensle steken med stekesjyen som danner seg i formen 3-4 ganger i løpet av steketiden. Pass godt på så steken ikke blir brent!
  6. Ta steken ut av ovnen og la den hvile i 15 minutter før servering. Steken kan godt tilberedes et par dager i forveien, og serveres kald. Den egner seg utmerket på en buffet, sammen med for eksempel en lun potetsalat eller linsesalat.
  7. Oppskriften er hentet fra matprat.no