Pinnekjøtt

Pinnekjøtt
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

> 60 min
Vestlendingenes juleribbe er i ferd med å spre seg over hele landet. Årsaken til det er at gamle konserveringsmetoder gjør smaken helt unik.

Ingredienser

  • 1,6 kg pinnekjøtt

Slik gjør du

  1. Del pinnekjøttsiden langs hvert ribben. Vann ut i rikelig vann i ca. 30 timer i romtemperatur. (Se under)
  2. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten.
  3. Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme i ca. 3 timer, med lokket tett på. Pass på så det ikke koker tørt, da må du etterfylle med litt vann.
  4. Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen rett før servering. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.
  5. Serveres på varme tallerkener med evt. grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep.
  6. Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.
  7. Tips: Pinnekjøtt er saltet og tørket/speket og må vannes ut før bruk. Kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Lunkent vann gir raskere utvanning.
  8. For uvannet pinnekjøtt beregnes 400 g pr pers, og 500 g for storspisere. For ferdig vannet beregnes 530 g pr pers og 650 g for storspisere.
  9. Pinnekjøtt av sau bør dampes litt lenger enn pinnekjøtt av lam.