Lutefisk

Lutefisk
6 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Tidsforbruk

40-60 min
Lutefisk er en tradisjonsrik rett som spises ofte i hyggelige lag. Lag et deilig måltid med lutefisk til familie og venner! Denne serveres med bacon, varm sennepssaus og ertepuré.

Ingredienser

Lutefisk

  • 3 kg lutefisk
  • 3 ss salt
  • 200 gr bacon

Ertepurè

  • 5 dl erter, frosne
  • 0,5 dl kjøttbuljong, utblandet
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 ts timian
  • 0,5 dl fløte

Varm sennepssaus:

  • 1 stk sjalottløk
  • 2 dl hvitvin
  • 2 dl kremfløte
  • 2 ss sennep
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 ss smør
  • salt og pepper

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 200°C.
  2. Legg lutefisk med skinnsiden ned i en langpanne. Dryss på salt og dekk med aluminiumsfolie.
  3. Bak lutefisken midt i ovnen til den er gjennomkokt, ca. 40 minutter.
  4. Skjær bacon i små terninger og legg det i en kald stekepanne. Stek på lav varme til det er gyllent, sprøtt og fettet har stekt ut. Tilsett om nødvendig ekstra smør dersom baconet er magert.
  5. Lag ertepuré: Kok opp ertene i buljongen. Bruk en stavmikser og kjør til puré. Smak til med salt, pepper, timian og fløte.
  6. Servér lutefisken med kokt potet, ertepuré, bacon, sennep, brunost og sirup.
  7. Tilbehør: potet, sennep, brunost, sirup.
  8. Varm sennepssaus: Hakk løk og kok den opp med hvitvin. La det koke inn til halv mengde i ca. 10 minutter. Tilsett fløte og la det koke videre i 5 minutter. Ha i sennep og sitronsaft og pisk inn smøret. Smak til med salt og pepper.