Lutefisk med ertepuré og hvit saus

Lutefisk med ertepuré og hvit saus
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

40-60 min
En klassiker på julemenyen med syrlig og spennende tilbehør.

Ingredienser

Lutefisk

  • 3 kg lutefisk
  • 3 ss salt
  • 200 g bacon
  • 1 kg mandelpoteter

Ertepuré med sitron

  • 400 g frosne, grønne erter
  • 1 sitron
  • Salt
  • Pepper

Hvit saus

  • 1 sjalottløk
  • 2 dl hvitvin
  • 2 ss hvetemel
  • 2 dl kremfløte
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 ss Melange
  • Salt
  • Pepper

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 200 °C. Legg lutefisk med skinnsiden ned i en langpanne. Dryss på salt og dekk med aluminiumsfolie. Bak lutefisken midt i ovnen til den er gjennomkokt (ca. 40 minutter). Skjær bacon i små terninger og legg det i en kald stekepanne. Stek på lav varme til det er gyllent, sprøtt og fettet har stekt ut. Tilsett om nødvendig ekstra Melange dersom baconet er magert. Kok poteter og server!
  2. La ertene tine på kjøkkenbenken. Ha de i en bolle sammen med finrevet skall og saft fra én sitron. Miks ertene og sitronen raskt med en stavmikser til det blir mos. Smaksett med salt og pepper.
  3. Hakk løk og kok den opp med hvitvin. La det koke inn til halv mengde i ca. 10 minutter. Pisk inn melet. Tilsett fløte og la det koke videre i 5 minutter. Ha i sitronsaft og pisk inn smør. Smaksett med salt og pepper.