Lammelår

Lammelår
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

> 60 min
Du trenger ikke å være en mesterkokk for å få til en god og saftig lammestek. Hemmeligheten ligger i å bruke et steketermometer for å sjekke når steken er akkurat passe stekt. Dette er en helt tradisjonell lammestek med hvitløk og rosmarin. Enkelt, saftig og velsmakende!

Ingredienser

Saus

  • 8 dl stekesjy ca.
  • 4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
  • 1 ss solbærsaft eller rødvin
  • 1 ts soyasaus
  • 0,5 ts pepper
  • 0,5 ts salt

Lammelår

  • 1 stk lammelår ca. à 2,5 kg
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 4 stilk frisk rosmarin eller 1,5 ts tørket
  • 3 båt hvitløk
  • 1 stk løk i båter
  • 3 stk gulrot
  • 1 l vann ca.

Slik gjør du

  1. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
  2. Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer, pass på at du ikke treffer beinet. Hell på ca 1 liter vann.
  3. Stek på 125° C i 2-3 timer. Når steketermometeret viser 70° C er steken rosa, når det viser 76° C er den gjennomstekt.
  4. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.
  5. Kok opp sjyen fra steken. Tilsett jevningen (hvetemel + vann) i en tynn stråle mens du rører godt.  La det koke i ca 10 minutter. Smak til med solbærsaft/rødvin, soyasaus, salt og pepper.
  6. Serveres med f.eks. fløtegratinerte poteter/stekte potetbåter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.