Klippekrans

Klippekrans
8 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

> 60 min
Fersk hvetebakst er alltid godt!

Ingredienser

  • 50 g gjær
  • 100 g smør
  • 5 dl melk
  • 1 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 16 dl hvetemel
  • 100 g mykt smør (til fyll)
  • Sukker og kanel (til fyll)
  • Egg til pensling

Slik gjør du

  1. 1. Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken. La blandingen bli lunken, og hell over gjæren. Rør til gjæren er helt oppløst.
  2. 2. Rør inn sukker og kardemomme. Elt inn mel til deigen slipper bollen og blir glatt og smidig.
  3. 3. La deigen heve under plast på et lunt sted til dobbel størrelse. Kjevle deigen til et rektangel som måler cirka 20 x 40 cm.
  4. 4. Smør leiven med smør, og strø over sukker og kanel. Rull deigen til en fast pølse fra langsiden. Gjør klart stekebrett med bakepapir, og sett ovnen på 200 grader.
  5. 5. Legg rullen på stekebrettet med skjøtet ned, og form den til en sirkel. Klipp cirka 1 cm tykke skiver, nesten gjennom rullen, og brett tilbake vekselvis til høyre og venstre.
  6. 6. Hev kringlen under plast på lunt sted i 20 minutter. Pensle med egg, og stek kringlen i cirka 30 minutter. Avkjøl på rist.