Karameller

Karameller
12 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

40-60 min
Hjemmelagde karameller er en super gave å gi bort til jul.

Ingredienser

  • 7 dl sukker
  • 5 dl helmelk
  • 0,5 dl lys sirup
  • 1 kanelstang
  • 1 ts malt nellik
  • 1 klype bakepulver
  • 40 g smør
  • 1 ts vaniljeessens
  • mandler og pekannøtter

Slik gjør du

  1. 1. Ha alle ingredienser unntatt vaniljeekstrakten i en tykkbunnet kjele. Smelt på svak varme under omrøring til sukkeret har smeltet.
  2. 2. Skru opp varmen litt og kok sirupen til den har nådd mellom 113 og 115° C. Rør nå og da.
  3. 3. Trekk vekk fra varmen og ta ut kanelstangen. Avkjøl i omtrent 30 minutter til blandingen har nådd 82° C.
  4. 4. Tilsett vaniljeekstrakten og rør godt med en tresleiv til blandingen tykner og mister noe av blankheten, cirka 5 minutter.
  5. 5. Når karamellen fortsatt er myk, men ikke for varm til å håndteres, ruller du små kuler av karamellen. Trykk en pekannøtt eller mandel i kulen. Man kan også presse karamellen ned i fine isbitformer eller sjokoladeformer av silikon.
  6. Gir ca. 40 stk.