Helstekt kalkunfilet

Helstekt kalkunfilet
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

avansert

Tidsforbruk

> 60 min
Det er lett å få vann i munnen når man hører at det står kalkunfilet med ovnsbakte rotgrønnsaker, rødkål, brokkoli, rødløkmarmelade og eplesaus på menyen.

Ingredienser

  • 1 stk kalkunfilet, ca. 750 g
  • 2 ss smør
  • 2 stk gulrot
  • 0,3 stk knollselleri (sellerirot)
  • 2 stk rødbete
  • 2 stk persillerot
  • 6 stk potet
  • 3 ss olivenolje
  • 350 g løk
  • 50 g smør
  • 0,3 ts salt
  • 1 ss balsamicoeddik
  • 0,5 ts ripsgelé
  • 2 ss rørsukker
  • 1 pose béarnaisesaus
  • 3 dl eplemost
  • 1 dl kremfløte
  • 1 stk brokkoli
  • 1 båt hvitløk
  • 3 ss parmesan
  • 650 g rødkål
  • 4 dl rødvin
  • 6 ss balsamicoeddik
  • 2 ss brunt sukker
  • 125 g tranebær
  • 2 ss ripsgelé

Slik gjør du

  1. Pensle kalkunfileten med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Legg den i en ildfast form og stek den ved 180 °C i ca. 50 minutter. (Steketermometeret skal vise 68 °C). La fileten hvile ca. 15 minutter før den skjæres i skiver.
  2. Fjern den grove stilkdelen av rødkålen og snitt den veldig fint. Legg kålen i en kjele og hell over rødvin og balsamicoeddik. La det surre over middels varme til kålen begynner å falle sammen, ca. 5 minutter. Dryss over sukkeret. Tilsett tranebærene. Kok opp og la kålen stå og småkoke ca. 1 time, til kålen er helt mør og væsken nesten har kokt inn. Rør inn gelé og smak til med salt og pepper.
  3. Skrell grønnsakene og del dem i biter. Legg dem i en langpanne og hell over olivenolje, salt og pepper. Bruk hendene og bland godt. Sett inn i ovnen i ca. 1/2 time til grønnsakene er møre og har begynt å få farge.
  4. Smelt smør til rødløkmarmelade i en tykkbunnet gryte med lokk over svak varme så det skummer. Tilsett løk, salt, pepper og sukker. Bland alt godt sammen. Sett gryten med lokk i ovn, 100 °C i 25 minutter. Rør flere ganger med tresleiv i løpet av koketiden. Tilsett eddik, rødvin og rips og la alt stå i ovnen i ytterligere 30 minutter, men uten lokk.
  5. Pisk ut sausepulveret med fløte og eplemost. Kok opp under omrøring. Legg i halve utkjernede druer og sukkererter og la sausen småkoke et par minutter.
  6. Del brokkoli i mindre biter og kok den knapt mør i lettsaltet vann. Finhakk hvitløk og dryss over den varme brokkolien. Høvle flak av parmesan over med en ostehøvel og server.
  7. Server kalkunfilet med ovnsbakte rotgrønnsaker, rødkål, brokkoli, varm eller kald rødløkmarmelade og eplesaus.
  8. Tips: Lag gjerne rødkålen på forhånd. Du kan også gjøre gode forberedelser ved å sørge for at alt du trenger er funnet frem før du starter, og eventuelt gjøre råvarene klare ved å skrelle grønnsaker, skjære løk og så videre. Slike forberedelser kaller kokkene for "mise en place".