Grove hjertebrød

Grove hjertebrød
1 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

> 60 min
Overrask kjæresten med et rykende fersk grovt hjertebrød. Lag ett stort hjerte eller to mindre. Du kan også lage flere små hvis du har mange kjærester...

Ingredienser

  • 7 dl lettmelk
  • 500 g siktet hvetemel
  • 250 g sammalt hvete, fin
  • 1 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 1 pk gjær
  • 100 g smør
  • 1 stk egg til pensling
  • vann til pensling
  • mel og havregryn til pynt

Slik gjør du

  1. Rør gjæren ut i melken. Bland gjærblandingen sammen med mel, sukker og salt i en bakebolle.
  2. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig, tilsettes smøret som er skåret i terninger. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen.
  3. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på et lunt sted i 1-1½ time.
  4. Ta deigen ut på melet bakebord og elt den lett sammen. Ta av litt av deigen til dekorhjertet på toppen. Kjevle deigen en centimeter tykk. Skjær ut et hjerte med kniv eller stikk det ut med en pepperkakeform. Form resten av deigen til et stort hjerte på en smurt stekeplate. Pensle dekorhjertet med vann før det festes på brødet så sitter det bedre.
  5. Dekk brødet med et klede, og la det stå et lunt sted i 20-30 minutter.
  6. Pensle brødet med vann og dryss på havregryn på ytterkanten av brødet og mel på dekorhjertet. Dekorhjertet kan også pensles med sammenvispet egg hvis du ikke ønsker å drysse mel på.
  7. Stek hjertebrødet midt i ovnen ved 225 °C i ca. 20 minutter. Avkjøles på rist.