Fortånnagraut fra Orkdal

Fortånnagraut fra Orkdal
8 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Tidsforbruk

20-40 min
Fortennagraut, fortinnagraut eller onnegraut var andre navn på samme grøt. Det var en grøt som ble servert i to lag, byggmelsgrøt under, og over det et lag fra rømmegrøt, gjerne drysset med sukker og kanel.

Ingredienser

  • 2 l skummet melk
  • 5 dl byggmel
  • 2 ts salt
  • 2,5 dl seterrømme
  • 1 dl hvetemel
  • 2,5 dl helmelk
  • 0,5 ts salt

Slik gjør du

  1. Byggmelsgrøt: Bland mel og melk. Kok opp ved svak varme. Kok grøten ca 15 minutter.
  2. Rømmegrøt: Kok rømmen under lokk i 2 minutter. Bland i halvparten av melet og rør godt. Etter en stund kommer smøret fram. Skum av smøret og bland i resten av melet. Spe med melken og ha i saltet.
  3. Ha byggmelsgrøt på en tallerken og dekk med et lag rømmegrøt. Server med smør, sukker og kanel. Oppskrift fra Tine