Eplekjekk dessert!

Eplekjekk dessert!
10 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

40-60 min
Eplekake med hjemmelaget vaniljesaus hører liksom høsten til. Har du epler i hagen er det bare å bruke dem, hvis ikke, har vi.

Ingredienser

Eplekake

  • 3 dl havregryn
  • 4 dl hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 150 g smør
  • 2 dl sukker
  • 5 epler
  • 2 ts kanel

Vaniljesaus

  • 1 vaniljestang
  • 2 dl melk
  • 2 dl kremfløte
  • 1 dl sukker
  • 5 eggeplommer

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 200° C. Bland havregryn, mel og bakepulver i en bolle. Smelt smøret og ha det oppi bollen sammen med sukker. Kna alt godt sammen. Trykk ut deigen i en springform, men spar ca. 1,5 dl til lokket.
  2. Vask eplene og skjær dem i tynne båter. Legg båtene lagvis i formen og strø kanel mellom lagene. Avslutt med å smule over litt deig på toppen. Stek i ovnen i ca. 30 minutter.
  3. Skjær vaniljestangen på langs og fjern frøene med en skje. Ha melk og fløte i en kjele. Tilsett vaniljefrøene og vaniljestangen og la det koke på lav varme i 5 minutter.
  4. Ta opp vaniljestangen og la melken kjølne. Pisk sammen sukker og eggeplommer. Tilsett eggeblandingen i melken og la det bli varmt uten å koke. Visp hele tiden til det tykner. Pass på! Hvis det koker, sprekker sausen. Serveres lun eller kald.