Chateaubriand

Chateaubriand
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Tidsforbruk

< 20 min
Den mest eksklusive delen av indrefileten av okse heter Chateubriand og er midtstykket av fileten. Server denne møre biffen med rødvinsaus og hjemmelaget potetchips.

Ingredienser

Chateaubriand

  • 800 g indrefilet av storfe
  • 2 ss margarin
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper

Saus

  • 2 stk sjalottløk
  • 0,5 ss matolje
  • 5 dl rødvin
  • 5 dl oksekraft
  • 100 gr usaltet meierismør
  • 0,5 ts salt
  • 0,3 ts pepper

Potetchips

  • 8 stk potet
  • 1 dl matolje
  • 2 ts salt

Slik gjør du

  1. Saus: skrell sjalottløk, og finhakk den. Fres den i litt olje i en gryte, tilsett rødvin, og kok inn til 1/4 væske (væsken skal ha en "marmelade" konsistens). Dette tar minimum 30 minutter. Tilsett så oksekraft og kok inn til halv mengde, ca. 15 minutter.
  2. Potetchips: Skrell potet, og skjær dem i tynne skiver. Legg skivene i en bolle med kaldt vann. Varm olje i en gryte eller en panne med høye kanter. Tørk potetskivene med kjøkkenpapir, og legg dem i oljen, ha ikke i for mange av gangen. Snu potetskivene slik at de blir brune på begge sider.
  3. Bruk en hull-sleiv og ta opp potetene. Legg dem på kjøkkenpapir slik at oljen renner av, dryss på salt.
  4. Krydre indrefilet av okse, og brun dem på sterk varme. Etterstek på lavere varme i 2-3 minutter på hver side for en mediumrå biff, og 3-4 minutter for en medium stekt biff. La biffene hvile noen minutter før servering.
  5. Sil sausen, og rør inn kaldt smør (sausen bør ikke koke etter smøret er tilsatt). Smak til med salt og pepper.
  6. Server Chateaubriand med hjemmelaget potetchips, rødvinssaus og en frisk salat.