Kakebaketips

Får du ikke kakene til å heve seg? Blir deigen seig å jobbe med når du skal lage småkaker? Ofte er det bare noen små knep som skal til for å skape vellykkede bakverk. Og hva er vel hyggeligere enn duften av nybakte kaker!

Vi gir deg våre beste tips

  • Ha alltid lik temperatur på alle ingredienser. Ta dem ut av kjøleskap i god tid før bakingen.

  • Bruk så ferske egg som mulig, og sil av vannet i eggene før du bruker dem. Egget er ikke helt tett, og hver dag går ca 4 mg vann inn i egget. Du kan bruke en vanlig sikt når du siler, den holder på eggehviten.

  • Bruk kun godt smør når du baker, altså ikke margarin. Smør gir mye bedre smak på kakene.

  • Sikt alltid melet for å få det så lett som mulig. Dette betyr mye for hevingen. Du kan gjerne sikte melet to ganger.

  • Vær nøye med målene. Et gram for mye kan gjøre stor skade!

  • Legg kakedeig i kjøleskap hvis den skal kjevles ut. Deigen får bedre hold når den er kald, og den er lettere å kjevle. På grunn av smøret i deigen blir den gjerne vanskelig å arbeide med hvis den ikke er kald.

  • Deigen til sprø småkaker skal eltes raskt sammen. Hvis du elter for lenge blir deigen seig og håpløs å kjevle ut (den spretter tilbake når du kjevler den).

  • Sukkerbrød er en utfordring for mange. Det skal stekes på lav temperatur, sukkerbrødet skal være så lyst som mulig. Når du tar det ut av ovnen er det lurt å snu formen opp-ned og la det stå og avkjøle seg slik. Da forhindrer du at sukkerbrødet faller sammen.